Inovācijas darbnīcā radīts risinājums: FM un LZRA sadarbības memorands

Dalies

17. novembrī Finanšu ministrija (FM) un Latvijas Zvērinātu revidentu asociācija (LZRA) parakstīja sadarbības memorandu. Tā mērķis ir pilnveidot revīzijas institūta potenciāla izmantošanu un uzturēt augstu revīzijas pakalpojumu kvalitāti. Memoranda izstrādes ideja pērn radusies FM un LZRA inovācijas darbnīcās kā viens no prototipiem jeb testējamiem risinājumiem revidentu pārraudzības modeļa pilnveidošanai.

Memorandā definēti abu pušu sadarbības principi, iezīmētas stratēģiskās prioritātes un apņemšanās sasniegt izvirzītos mērķus revīzijas pakalpojuma kvalitātes nodrošināšanā. Revīzijas pakalpojumu kvalitātes pilnveidošana veicinās ēnu ekonomikas, interešu konflikta riska, kā arī noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas risku tālāku mazināšanu finanšu pārskatu revīzijai pakļauto uzņēmumu segmentā. Vairāk par memoranda nozīmi var uzzināt FM tīmekļvietnē.

FM un LZRA sadarbības memoranda izstrādes iniciatīva meklējama pagājušogad organizētās inovācijas darbnīcās, kuru gaitā FM, LZRA un citu ieinteresēto pušu pārstāvji izstrādāja vairākus priekšlikumus zvērinātu revidentu profesionālās darbības pārraudzības modeļa pilnveidošanai. Valsts administrācijas skolas (VAS) eksperti uzraudzīja un atbalstīja darbnīcu norisi un sniedza metodoloģisku atbalstu dalībniekiem.

Šī inovācijas darbnīcu cikla fasilitatore, VAS projektu vadītāja Inese Brokāne-Zarāne uzsver: “Inovatīvu pieeju izmantošana valsts pārvaldē ļauj eksperimentēt, mācīties un attīstīties dinamiskā veidā. VAS šobrīd izstrādā inovācijas un pārmaiņu vadības kompetenču modeli, kas nosaka nepieciešamo zināšanu, prasmju, pieredzes un attieksmes kopumu, lai radītu inovācijas un pārmaiņas. Šis modelis ļaus ikvienam kā iestādes, tā individuālā līmenī reālistiski noteikt savu kompetenču līmeni un plānot mācīšanās un attīstības aktivitātes. Inovācijas prasa pūles un atvērtību, bet tas ir tā vērts. To pierāda FM gadījums.” 

Projekta fasilitatore, HR Laboratory dibinātāja Katri Vintiša uzskata: “Dizaina domāšana saved visas puses kopā un pārvēršas “dizaina darīšanā” – jaunu, sabiedrībai nepieciešamu iniciatīvu ieviešanā. Inovācijas ceļam nepieciešama drosme, tāpēc apsveicama ir to valsts iestāžu apņēmība, kuras nebaidās eksperimentēt ar jaunām pieejām. FM gatavība izmantot dizaina domāšanu kā pieeju zvērinātu revidentu pārraudzības modeļa pārveidē liecina par vēlmi radīt praktiski lietojamus un ilgtspējīgus risinājumus uzņēmējiem un plašākai sabiedrībai būtiskām problēmām. Ne katra ideja nonāk līdz ieviešanai, tāpēc par sadarbības memoranda parakstīšanu vērts īpaši priecāties.” 

Inovācijas laboratorijas arvien vairāk tiek izmantotas publiskā pārvaldē dažādu stratēģisko un operatīvo izaicinājumu risināšanā. Inovāciju entuziasti darbnīcās izmanto dažādas metodes risinājumu meklēšanai, kā, piemēram, dizaina domāšanu, LEGO® Serious Play® u.c. Valsts kancelejas Inovācijas laboratorija ieņem virzošo lomu inovatīvu metožu izmantošanā sprintos – koprades dizaina darbnīcu ciklos, kas paredzēti sabiedrībai aktuālu publiskās pārvaldes jautājumu risināšanai. Ikgadējie inovācijas sprinti sniedz iespēju fasilitatoru jeb neitrālu piesaistīto ekspertu vadībā pilnveidot savu inovācijas kompetenci, daudzpusīgi izzināt iestādei aktuālo problēmu, kā arī meklēt un testēt iespējamos risinājumus sadarbībā ar visām jautājumā iesaistītajām pusēm. Koprades procesa mērķis ir attīstīt lietojamu – cilvēka vajadzībām atbilstošu, ērtu un saprotamu – risinājumu.

Nesen noslēgušies divi Inovācijas laboratorijas organizētie sprinti – Tieslietu ministrijas un Valsts zemes dienesta sprints kadastrālās vērtēšanas metodikas pilnveidošanai, kā arī Valsts ieņēmumu dienesta sprints fizisko personu apkalpošanas sistēmas pilnīgošanai. Finiša taisnē ir Izglītības un zinātnes ministrijas sprints augstākās izglītības standarta izstrādei, savukārt jau 2024. gada sākumā aicinām sekot līdzi nākamajam Inovācijas sprintu uzsaukumam.