Inovācijas laboratorija: telpa mūsdienīgai kopradei

Dalies

Inovācijas laboratorijas stāstā esam pāršķīruši jaunu lappusi – pirmoreiz iniciatīvas pastāvēšanas laikā inovācijas procesu virzībai tapusi koprades telpa Ministru kabinetā. Laboratorijas nozīmes algoritms ir būt par vidi drosmīgām iniciatīvām + telpu mūsdienīgai kopradei = vietu inteliģentām inovācijām. Bet kā tas var būt, ka, ierāmējot domu telpu, atbrīvojam, nevis ierobežojam ziņkāra inovācijas ceļinieka iztēli? 

Lai orientētu sevi Inovācijas laboratorijas virzienā, projekta vadītājs Jānis Ķīnasts piedāvā iepazīt telpas vērtību ceļakartes pieturpunktus: 

IEROSME. Ne visi ceļi ved uz Inovācijas laboratoriju. Kurš meklēs, tas atradīs. Laboratorijas durvis parādās cilvēkiem, kuros dzimusi pārmaiņu vajadzība un kuri šajā pamudinājumā ieklausās. Problēma, jautājums, ideja, interese – katru viesi uz laboratoriju vedis impulss, kuram laiks rast atbalsi. Telpa un tās iemītnieki – laboratorijas komanda – atsaucas uz to. 

UZŅĒMĪBA. Taču komanda nerisina jautājumu tavā vietā. Atsaucamies uz ielūgumu sniegt savu skatījumu par piemērotāko pieeju tavas apceres daudzveidošanai un koncentrēšanai. Atspoguļojam tavu iniciatīvu un piedāvājam ietvaru, kurā tai patverties. 

PIEDERĪBA. Inovācijas laboratorija ir piederīga Valsts kancelejai, bet tai piemīt patība, kas to fiziski un mentāli norobežo no iestādes ikdienas darba modalitātes. Pazīstamām sejām, satiekoties laboratorijā, nav jākomunicē pazīstamos veidos. Ar neparastu nolūku valsts iestādē veidotas telpas pastāvēšana pati par sevi mudina uz novitāti, bet nenodrošina to. 

KOPRADE. Jo inovāciju rada cilvēki. Mūsuprāt, labākos rezultātus iespējams panākt kopradē – risinājumu meklēšanā sadarbojoties dažādām jautājumā iesaistītajām pusēm. Telpas atvērtais plānojums un tehniskais nodrošinājums novērš šķēršļus ideju plūsmai klātienes un hibrīdformāta grupās. Laboratorija ir neitrāla vide, kurā droši izteikt drosmīgas idejas. 

ATBRĪVOŠANĀS. Laboratorijas neuzkrītošā daba ir kā audekls vai balta lapa, kuru apaudzēt ar domu tēlu aprisēm. Ideju nosaukšana vārdā apceri ierobežo, bet tikai tiktāl, ka ļauj netaustāmajam piezemēties un kļūt par kopīgu domformu, ko attīstīt tālāk. Telpā nav lieku noteikumu, gaidu vai citu traucējošu elementu, kas pārblīvē prāta telpu. Redzeslokam ir iespēja izplesties laikā un telpā. Laboratorija primāri kļūst par vietu eksperimentam vai rotaļai – citādam procesam.

Ja tavas ieceres ceļš tevi ved uz Inovācijas laboratoriju, vari izteikt interesi, rakstot uz inovacija@mk.gov.lv. Inovācija sākas ar iniciatīvu!