Inovācijas laboratorijas vērtības

Inovācijas laboratorijas vērtības ir mūsu visu kopīgā atbildība un bez rūpēm par tām, laboratorija kalpos tikai un vienīgi dekoratīviem nolūkiem. 

Cieņa pret sevi un citiem – visas balsis tiek sadzirdētas un katram ir iespēja izteikties, taču mēs iestājamies pret dominanci un varas pozīcijām. 

Atvērtība citādajam un neierastajam – izaugsme, pārmaiņas un evolūcija nav viegla, taču tā kļūst neiespējama noslēgtībā un alternatīvu iespēju noliegumā. 

Uzdrīkstēšanās un drosme – bailes paralizē un nogalina iniciatīvas to saknē, tāpēc mēs atbalstām un aizstāvam sevi izsmēlušo un destruktīvo pieeju radikālu izaicināšanu.

Demokrātisks dialogs un saruna – inovācijas var dzimt tikai un vienīgi ieklausoties daudzveidīgos viedokļos, tos cenšoties saprast un pieņemt katra unikālās pieredzes vērtību un bagātību.

Inovācijas laboratorijas principi

Inovācijas laboratorijas principi ir apsvērumu kopums, kas tiek ievēroti, lai praksē tiktu iedzīvinātas mūsu vērtības. To ignorēšana būtiski apdraudēs jebkura procesa kvalitatīvu un jēgpilnu virzību pretim ilgtspējīgām un pamatotām pārmaiņām.

Vienlīdzība – te nepastāv varas vertikāles un aiz durvīm tiek atstāta hierarhija un subordinācija.

Daudzveidība – te nav viens un pareizais risinājums, ja tāds būtu, šī vieta neeksistētu un nebūtu vajadzīga.

Saikņotība – te lietas tiek aplūkotas kopsakarībās un savstarpējo attiecību tvērumā, kas paredz domāt ārpus birokrātiskiem un formāliem rāmjiem.

Neparedzamība – te strādā fokusējoties uz procesu nevis gala rezultātu, lai iespējotu neapjausto un neiedomāto, tādējādi esot atvērtiem visdažādākajiem pavērsieniem.

Pielietojamība – te fokusējas un procesu, kura laikā transformēt vispārpieņemtās prakses, radot un pārbaudot visdažādākos risinājumus ar vienu virsmērķi: palīdzēt cilvēkiem.

Darba metodes

Inovācijas laboratorijas darba pamatā ir dizaina domāšana – fokusēta koncentrēšanās uz klientu vajadzībām, radot lietotājam piemērotāko risinājumu. Tāpat Inovācijas laboratorija izaicinājumu risināšanā izmanto dinamiskās izstrādes (Agile) un nepārtrauktās pilnveidošanās (LEAN) pieejas principus.

Laboratorija dizainu nes pie problēmām nevis otrādi, tāpēc ikdienas darbībā vadās pēc Britu Dizaina padomes izstrādātā dubultā dimanta metodes. 

 

Atbilstoši dizaina sprintu pamatprincipiem, Inovācijas laboratorija organizē inovācijas sprintus, kas ir intensīvs dizaina darbnīcu cikls, veltīts kādas kompleksas problēmas izpētei un definēšanai, kā arī risinājumu izstrādei un testēšanai kopradē ar visām jautājumā iesaistītajām pusēm. 8-10 nedēļu periodā dalībnieki tiekas 5-6 tematiskās darba sesijās, kurās pakāpenisku jautājuma risināšanas procesu virza neitrāls eksperts – fasilitators. Daudzveidīgu iesaistīto pušu sadarbība koprades darbnīcu ciklā ir iespēja vairot kolektīvās zināšanas un izpratni par nozīmīgu jautājumu, kā arī drošā un motivējošā vidē piedzīvot inovatīvu problēmrisināšanas pieeju.

Laboratorijas pirmsākumi

2018. gada nogalē Valsts kanceleja uzsāka īstenot iniciatīvu #GovLabLatvia, lai paaugstinātu valsts pārvaldes inovācijas kultūru un veicinātu Valsts pārvaldes reformu plānā 2020 izvirzīto mērķu sasniegšanu. Iniciatīvas mērķis bija kalpot par platformu risinājumu radīšanai “vecajām problēmām” jaunā veidā, radot prototipus dažādu izaicinājumu pārvarēšanai.

Sākotnēji tika izveidotas 3 starpdisciplināras laboratorijas:

  • administratīvā sloga mazināšanai;
  • stratēģiskai valsts pārvaldes cilvēkresursu vadībai;
  • valsts pārvaldes reputācijas un tēla stiprināšanai.

 

Iniciatīva tika realizēta ar Eiropas Komisijas Strukturālo reformu atbalsta programmas starpniecību, kas nodrošināja iespēju piesaistīt vietējos un starptautiskos ekspertus no uzņēmuma PwC un OECD.

Līdz ar 2019. gada nogali #GovLabLatvia no trim laboratorijām transformējās uz Valsts kancelejas Inovācijas laboratoriju. 

Inovācijas ekspertu tīkls

Inovācijas laboratorijas kapacitāti stiprina Inovācijas ekspertu tīkls, kuru veido valsts un pašvaldību institūciju, kā arī valsts kapitālsabiedrību pārstāvji inovāciju jautājumos. Inovācijas ekspertu tīkls darbojas kā atvērta un iesaistoša platforma, kuras mērķis ir paaugstināt valsts pārvaldes inovācijas kultūru un veicināt politikas plānošanas dokumentos izvirzīto mērķu sasniegšanu valsts pārvaldē. Strukturāli Inovācijas ekspertu tīklu veido Inovācijas ekspertu tīkla vadības grupa un Inovācijas ekspertu tīkla dalībnieki.

Inovācijas laboratorijas sadarbības loks aptver valsts, tiešās pārvaldes un pašvaldību iestādes un to augstākā līmeņa darbiniekus. Tāpat sadarbība tiek nodrošināta ar plānošanas reģioniem, inovāciju, moderēšanas, koučinga, radošo industriju ekspertiem, kā arī viedokļu līderiem un sabiedriski, politiski aktīviem cilvēkiem.