LEGO® Serious Play® – inovatīva pieeja sarežģītu jautājumu risināšanai

Dalies

Autors: Miķelis Bendiks, LEGO® Serious Play® metodes speciālists un fasilitators

LEGO® Serious Play® (LSP) ir interaktīva un inovatīva, fasilitēta jeb procesa vadītāja virzīta un sekmēta domāšanas, komunikācijas un problēmu risināšanas metode, kas piemērota individuālam, grupas un komandas darbam biznesa organizāciju un izglītības vidē. LEGO® klucīšu izmantošana 3D modeļu veidošanai palīdz ieraudzīt situācijas kopainu, izspēlēt dažādus scenārijus un veidot kopīgu izpratni par sarežģītām struktūrām un problēmām. Ne velti metodes pārzinātāji to sauc par HARD FUN.

Metodes galvenā pievienotā vērtība ir visu dalībnieku 100% iesaiste. Nereti kopradē, grupu darbos vai sanāksmēs ir kāds, kurš uzņemas vadību un “aizpilda ēteru”, kamēr citi pieplok pie krēsla un visu sesiju klusē. Ar šo metodi būt “pasažierim” nav iespējams – roku aizņemtība ar būvēšanu nozīmē, ka piedalās visi un uzmanība tiek noturēta.

LSP pamatā ir pārliecība, ka “domāšana ar rokām” palīdz cilvēkiem labāk izpaust un izprast savas un kolēģu domas un idejas. Dalībnieki izmanto LEGO® klucīšus, lai izveidotu modeļus un konstrukcijas, kas attēlo dažādas idejas, konceptus un situācijas. Šie modeļi ļauj grupai dalīties savās domās un vizualizēt risināmo jautājumu.

LSP sesijās modeļi tiek veidoti kā atbildes uz procesa vadītāja uzdotajiem jautājumiem jeb uzdevumiem. Pēc individuālas vai kopīgas modeļu būvēšanas notiek diskusijas, kurās dalībnieki dalās ar stāstu par izveidoto modeli – skaidro tā nozīmi, saistību ar uzdoto jautājumu un apspriesto tēmu. LEGO® klucīši aizstāj pierakstus, PowerPoint slaidus vai līmlapiņas – tie kalpo kā valoda un izteiksmes veids.  

Kad varu izmantot šo metodi?

LEGO® Serious Play® metodi izmanto dažādās nozarēs kā privātajā, tā publiskajā sektorā. Metodi lieto koncentrējoties gan uz organizācijas, gan komandas līmeņa jautājumiem:

  • stratēģisku jautājumu risināšanā (plānošanā, stratēģijas izstrādes laikā, nākotnes stāvokļa definēšanā, organizācijas vīzijas un vērtību definēšanā),  
  • inovāciju vadībā (jaunu produktu, pakalpojumu un procesu veidošanā), 
  • komandas veidošanā un attīstīšanā (jaunu komandas biedru onboarding jeb uzņemšanas procesā, komandas identitātes veidošanā, komandas lomu un atbildību dalīšanā, interešu un kompetenču noteikšanā), 
  • konfliktu risināšanā (konfliktiem komandā vai starp komandu un vadību),
  • procesu efektivitātes nodrošināšanai dažādos uzlabojumu projektos,
  • individuāli metodi var izmantot attīstības plāna veidošanai, lēmumu pieņemšanai vai situācijas novērtēšanai.

LSP metode palīdz dalībniekiem izvērsti komunicēt un sadarboties grupā, tāpēc to var lietot jebkurā kontekstā, kur ir svarīgas klātesošo idejas, viedokļi un pieredze. Vienas dienas LSP semināra norises dienaskārtības piemērs atrodams šeit.

Valsts kases biroja vadītāja Zanda Gintere LEGO® Serious Play® metodi izmēģināja vienā no semināriem, kas bija paredzēts Valsts kases darbības stratēģijas izstrādei.

“Fasilitatora Miķeļa Bendika vadītajā darbnīcā vadība un struktūrvienību vadītāji izmantoja LEGO® klucīšus iestādes turpmākās četru gadu attīstības vizualizēšanai. Katrs no mums prezentēja un skaidroja savas struktūrvienības vīzijas modeli. Varējām apspriest, kādu to redzam iestādes kopējo prioritāšu kontekstā, kādas iespējas un problēmas modeļi atklāj, kādu rīcību sagaidām no kolēģiem un kā apvienot centienus. Dažādās LEGO® formiņas – cilvēciņi, dzīvnieki, priekšmeti – ļāva asociatīvi attēlot Valsts kases un struktūrvienības funkcijas, procesus un iesaistīto pušu mijiedarbību. Modelēšanas un diskusijas rezultātā pārrunājām aktuālus turpmākās izaugsmes jautājumus iepriekš definēto Valsts kases darbības prioritāšu kontekstā, lai tālāk – nākamajos semināros – secīgi virzītos uz Valsts kases funkciju un pakalpojumu attīstības plānošanu un nākotnes virzības jeb ceļa kartes izveidi, mērķu izvirzīšanu un sasniedzamo rezultātu noteikšanu,” stāsta Z. Gintere.

Svarīgi atzīmēt, ka LEGO® klucīšu izmantošana vien nenozīmē, ka tiek izmantoti LEGO® Serious Play® metodes principi. Klucīšus var (un vajag!) izmantot kā materiālu prototipu veidošanai, enerģijas uzdevumiem garos grupu darbos vai lekcijās, kā arī īsos komandas veidošanas pasākumos vai gluži vienkārši labam atslodzes brīdim. Taču LEGO® Serious Play® metode paredz rūpīgu gatavošanos un uzdodamo jautājumu formulēšanu, kā arī kopējā procesa, plūsmas un dalībnieku pareizas iesaistes virzīšanu, tāpēc fasilitatoram jeb procesa virzītājam ir liela nozīme efektīvā procesa norisē. Sesijas dalībnieki tiek mērķtiecīgi sagatavoti darbam ar klucīšiem, jo ne visiem ir pieredze ar to būvēšanu. Arī LEGO® komplekti, kas tiek lietoti uzdevumu risināšanā ir LSP metodi, ir īpaši pārdomāti. Ar tiem var iepazīties šeit