Inovācijas laboratorija piedalās projekta īstenošanā inovācijas kapacitātes celšanai publiskajā sektorā

inovācijas kapacitātes celšana valsts pārvaldē
Dalies

Kopš februāra sākuma Latvijā ir uzsākts jauns projekts Latvijas publiskā sektora inovācijas kapacitātes celšanai. Tā mērķis ir sistemātiski veicināt inovācijas kapacitāti publiskajā pārvaldē, lai nodrošinātu efektīvus publiskās pārvaldes iekšējos procesus un kvalitatīvus pakalpojumus sabiedrībai. Projektu realizē Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) Publiskā sektora inovācijas observatorija (OECD OPSI) sadarbībā ar Valsts Kancelejas Inovācijas laboratoriju un Eiropas Komisijas Strukturālo reformu atbalstošo ģenerāldirektorātu (EK DG Reform). Projekts tiks īstenots četros posmos 18 mēnešu garumā.

Inovācijas kapacitāte ir valsts pārvaldes potenciāls un spēja strādāt un vadīt procesus inovatīvos veidos, lai uzlabotu rezultātus. Inovācijas kapacitātes celšanai ir nepieciešama sistemātiska izpratne un analīze par inovācijas attīstības un stagnācijas iemesliem. Tādēļ projekta ietvaros darbs noritēs trīs tematiskajos blokos: 1) inovācijas kapacitātes celšanas stratēģijas izstrāde; 2) inovācijas kapacitātes monitoringa mehānisma izstrāde; 3) inovācijas kapacitātes celšana reģionos publiskās pārvaldes kopējās inovācijas kapacitātes uzlabošanai.

“Esmu pārliecināta, ka pēc 18 mēnešiem mēs varēsim demonstrēt pilnvērtīgi funkcionējošu inovācijas atbalsta infrastruktūru valsts pārvaldē, kā arī instrumentu publiskā sektora inovācijas kapacitātes progresa mērīšanai,” projekta atklāšanas pasākumā sacīja Valsts Kancelejas Inovācijas laboratorijas vadītāja Inese Malašenoka.

Projekta īstenotāji koncentrēsies uz izveidotās Inovācijas laboratorijas ietekmes paplašināšanu, lai tās darbība spētu palīdzēt arī reģioniem. Projekta laikā tiks izstrādātas vadlīnijas stratēģiskā redzējuma attīstībai, kā arī rīkotas konsultācijas un domnīcas, lai novērtētu, kādi ir Latvijas publiskās pārvaldes inovācijas kapacitātes galvenie virzītāji, veicinātāji un šķēršļi. Savukārt projekta noslēgumā tiks izstrādāts inovatīvo metožu portfelis publiskā sektora inovācijas kapacitātes stiprināšanai.

Projekta sākumā tiks padziļināti pētīta un vērtēta pašreizējā inovācijas kapacitāte valsts un pašvaldību līmenī un noteikti galvenie izaicinājumi. Izpētes posmā tiks veiktas trīs dažādas aptaujas, kuru jautājumi būs speciāli pielāgoti aptaujas mērķauditorijām: valsts pārvaldes darbiniekiem, pašvaldību darbiniekiem un nevalstisko organizāciju sektoram. Šajā posmā tiks īstenotas valsts pārvaldes un pašvaldību līmeņa intervijas un darbnīcas, lai izprastu Latvijas publiskā sektora spēju izmantot inovācijas labāku rezultātu sasniegšanai. Apvienojot iegūtos rezultātus, tiks iegūts detalizēts vērtējums par publiskajā sektorā nodarbināto gatavību inovāciju pielietošanai.

Projekta otrajā posmā ir plānots izstrādāt inovācijas kapacitātes veicināšanas stratēģiju, balstoties uz izpētes rezultātiem un izmantojot OECD OPSI inovācijas kapacitātes vērtēšanas metodiku. Toties trešajā posmā OECD OPSI un Valsts kancelejas Inovācijas laboratorija izstrādās rīcības plānu inovācijas kapacitātes celšanai un inovācijas kapacitātes monitoringa sistēmu.

Projekta noslēdzošajā posmā darbs turpināsies pie inovatīvu metožu portfeļa izveides. Metožu klāsts tiks specifiski izstrādāts Latvijas kontekstam un situācijai. Portfelis tiks testēts sadarbībā ar Latvijas pašvaldībām: Rīga, Jelgava, Ventspils, Liepāja, Daugavpils, Valmiera, Cēsis un Kuldīga. Pirmā pašvaldība, kas uzņems OECD ekspertu delegāciju izpētes posmā, būs Valmiera.

Projekta galvenie pamatprincipi

  • Mērķēts uz ietekmi – inovācijas kapacitātes stiprināšana, lai uzlabotu iedzīvotāju dzīvi un veidu, kā valsts pārvalde apkalpo sabiedrību.
  • Paredzēts nepārtrauktībai – plānots veidot tādu inovācijas metožu portfeli, kuru spētu izmantot valsts pārvaldes darbinieki, lai rosinātu pārmaiņas gan tagad, gan nākotnē, apvienojot stratēģiskās vadlīnijas ar konkrētiem uzraudzības instrumentiem un kapacitātes palielināšanu, tādējādi nodrošinot ekonomisko un sociālo ilgtspēju valsts pārvaldē.
  • Pielāgots kontekstam – balstoties uz iepriekšējo pieredzi saistībā ar Eiropas un OECD projektu centieniem Latvijā, projekta īstenošanā tiks apkopotas labākās starptautiskās prakses un pielāgotas Latvijas darbības videi.
  • Izstrādāts visai valsts pārvaldei — tiks izmantota sistemātiska pieeja, lai nodrošinātu maksimālu kapacitātes palielināšanas un novatorisku iniciatīvu ietekmi, projekta laikā iekļaujot novatoriskas pieejas starpnozaru publiskās pārvaldības jomās (audits, regulējums, digitālā pārvalde, atvērtā valdība utt.) gan tiešajā valsts pārvaldē, gan reģionos.