Inovācijas ekspertu tīkls apgūst LEGO® SERIOUS PLAY® metodi

Inovācijas ekspertu tīkls apgūst LEGO® SERIOUS PLAY® metodi
Dalies

Valsts administrācijas skola inovācijas ekspertu tīklam novadīja praktisku semināru par LEGO® SERIOUS PLAY®. Tā ir metode, kas palīdz komunicēt un sakārtot domas un idejas, tādējādi, kopīgi risinot sarežģītas problēmas, ir iespējams panākt aktīvāku iesaisti un līdzdalību, plašāku redzējumu, lielāku apņemšanos un atbildību no iesaistītajiem, kā arī skaidrāku un līdz ar to arī ātrāku ieviešanas procesu.

Inovācijas eksperti zina, ka mūsdienās uzmanības centrā ir klients un viņa vajadzības. Klienti vēlas justies īpaši, ievēroti un pamanīti, kā arī viņi vērtē iegūto pieredzi. Tādējādi ir nepieciešami inovatīvi rīki un citādāki procesi, lai varētu nodrošināt pēc iespējas veiksmīgāku procesa dizainu un pozitīvāku klienta pieredzi. Viens no tādiem rīkiem ir LEGO® SERIOUS PLAY®.

LEGO® SERIOUS PLAY® ir pieeja, kas veicina dalībnieku radošo domāšanu un problēmu risināšanu. Darbnīcas laikā katrs dalībnieks tiek aicināts ar LEGO klucīšu palīdzību izveidot trīsdimensiju modeļa risinājumu kādam jautājumam, par kuru pēc tam tiek stāstīts un diskutēts. LEGO modeļi, kas tiek izmantoti, palīdz uztvert un nodot ievērojamu zināšanu apjomu salīdzinājumā ar standartizētākām metodēm, kuras ir vienā dimensijā. Nav nozīmes tam, vai dalībnieki ir prasmīgi LEGO veidošanā vai nē, jo LEGO klucīši ir tikai līdzeklis, nevis mērķis. Metaforiska spriešana, runāšana caur priekšmetiem un stāstu apmaiņa ir patiesie virzītāji, kas veicina atklātu un atbildīgu dialogu. Rezultāts ir jauni un radoši risinājumi izaicinājumiem, ar kuriem saskaras organizācija, uzņēmums vai komanda. LEGO® SERIOUS PLAY® teorētiskās metodoloģijas pamatā ir teorētiskās koncepcijas, modeļi un rīki no uzvedības zinātnes un sistēmu teorijas, kā arī no teorijām par to, kā mēs uzglabājam zināšanas un mācāmies.

Vairumā LEGO® SERIOUS PLAY® procesu tiek izmantotas šādas darbības:

  1. jautājumu uzdošana;
  2. LEGO modeļu veidošana un nozīmes piešķiršana tiem;
  3. dalīšanās ar stāstu par LEGO modeli;
  4. jautājumu uzdošana un pārdomas;
  5. ieskatu un darbības punktu iegūšana.

“Tā nav panaceja un atbilde uz visām lūgšanām, bet tā ir viena no iedarbīgākajām metodēm, jo tajā mēs darbojamies ar rokām, izmantojam savu iztēli un beigās varam risināt kompleksus jautājumus. LEGO® SERIOUS PLAY® metode ir par zināšanu sistēmu būvēšanu, izmantojot noteikta veida LEGO klucīšus noteiktā veidā. Pats LEGO nav būtiskākais šajā visā procesā, tas ir virzītājs, kas ļauj darboties tā, kā ir vieglāk mūsu smadzenēm. Tām vieglāk ir strādāt daudzdimensionāli, nevis vienā dimensijā, ko mums piedāvā papīrs un grafiki. Izrādās, ka mēs, pieaugušie, tāpat kā bērni varam strādāt ar ļoti kompleksām situācijām, ja tas notiek vieglā un mums dabiskā veidā. Mērķis nekad nav uzbūvēt skaistu ainavu, bet spēt uzbūvēt kompleksitāti, kopradīt un veidot dialogu par kompleksu jautājumu,” skaidro Inese Zarāne- Brokāne, LEGO® SERIOUS PLAY® mācību vadītāja Valsts administrācijas skolas Eiropas Savienības fondu projekta mācību satura un programmu izstrādes vadītāja.

Atsauksmes no dalībniekiem

“Man visvairāk patika iespēja uz LEGO paskatīties no citas prizmas un pārliecināties, ka tas var būt arī nopietns rīks. Patika satikt un sadarboties ar kolēģiem, kas ir atvērti inovatīvām metodēm valsts pārvaldē – tas bija iedvesmojoši. Es saredzu veidus, kā LEGO varētu pielietot sarežģītu un netveramu problēmu definēšanā un, iespējams, arī risināšanā.”

“Praktiskajā seminārā bija iespēja lauzt stereotipus par to, kā ir iespējams plānot, veidot prāta vētru, saliedēšanos komandā, un apzināties, ka šī ir laba dizaina domāšanas sastāvdaļa. Novērtēju to, ka seminārs norisinājās klātienē, jo viss šķita organisks. Uzdevumi lika radoši izpausties un, modelējot standarta gadījumus, veidot tos inovatīvus. Liela nozīme bija arī radošumam, kas darba ikdienā visnotaļ noder. LEGO palīdzēja daudz veiksmīgāk realizēt savas idejas un skatījumu. Piemēram, praktiskajā seminārā vairāk izpratu to, ka zīmētus risinājumus ir vieglāk uztvert nekā rakstītus, pierādot, ka 3D izkārtojums ir ērtāk un vieglāk uztverams nekā 2D.”

Uzzini vairāk par LEGO® SERIOUS PLAY®