VK Inovācijas laboratorija kopradē dizainē valsts modernizācijas plānu

Valsts pārvaldes modernizācijas plāna dizainēšana
Dalies

Kopš maija ir uzsākts darbs pie Valsts pārvaldes modernizācijas plāna izstrādes. Tā ietvaros ir notikusi Valsts pārvaldes modernizācijas plāna izstrādes atklāšanas sanāksme un tiek īstenots darbs septiņās tematiskajās grupās. Valsts pārvaldes modernizācijas plāna izstrādē piedalās ministriju un valsts pārvaldes iestāžu pārstāvji, kā arī Latvijas augstskolu, nevalstisko organizāciju un privātā sektora pārstāvji.

Mūsdienu strauji mainīgajā pasaulē, kuru bieži satricina krīzes, Latvijai ir svarīgi veidot elastīgu valsts pārvaldi, kura spēj ātri reaģēt uz ārējiem un iekšējiem satricinājumiem. Tehnoloģiju attīstības un pandēmijas ietekmē arvien aktuālāki ir kļuvuši jautājumi, kas saistīti ar to, kādai ir jābūt darba videi valsts pārvaldē, lai tā veicinātu inovācijas valsts pārvaldē un spētu piesaistīt jaunus talantus, kā arī kādas ir valsts pārvaldes iespējas veicināt Latvijas reģionu attīstību.

Latvija pozicionējas kā Ziemeļeiropas valsts politiskajā kursā un tāpēc ir nepieciešams dizainēt valsts pārvaldes modernizācijas vīziju, lai tā atbilstu valsts politiskajai pozīcijai, liekot fundamentālu uzsvaru uz cilvēka un sabiedrības labbūtību. Divi pandēmijā pavadītie gadi ir izgaismojuši gan Latvijas valsts pārvaldes vājās, gan stiprās puses, un, balstoties uz šajā laikā gūtajām atziņām, šobrīd norit darbs pie Valsts pārvaldes modernizācijas plāna izstrādes, kura galvenais mērķis ir veidot valsts pārvaldi, kuras centrā ir cilvēks un viņa vajadzības – atvērta, gudra un efektīva valsts pārvalde, kas, pielietojot inovatīvas politikas plānošanas un regulējuma izstrādes metodes, uzlabo Latvijas iedzīvotāju dzīvi, sniedzot tiem labākus un efektīvākus pakalpojumus.

Darbs pie plāna veidošanas notiek septiņās tematiskajās grupās:

  • pakalpojumu uzlabošana,
  • integritāte, atbildība, vērtības,
  • cilvēkresursu stratēģiskā attīstība,
  • politikas un pakalpojumu kvalitāte,
  • darba vide,
  • centralizācija un standartizācija,
  • inovācijas.

Darbs darba grupās tiek organizēts pēc dizaina domāšanas principa, izmantojot tādas metodes kā iesaistīto pušu kartēšana (stakehoder mapping), fishbone, filtrēšana u.c. Papildu resoru pārstāvjiem darba grupās piedalās nozares eksperti gan no augstskolām, piemēram, Latvijas Universitātes, gan nevalstiskajām organizācijām, piemēram, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras un Latvijas Starptautisko biznesa pakalpojumu centru nozares asociācijas.